14-24 April 2016
Nederlands   Español   Português   English
NL  ES  PT  EN

Voor de nieuwste editie van Festibérico zie www.Festiberico.net

Oude rotten en jonge honden

De tiende editie van Festibérico, ons tweejaarlijks Spaans en Portugees Filmfestival, toont werk van oude rotten en jonge honden. De oudste, Manoel de Oliveira, overleed vorig jaar april op 106 jarige leeftijd. Visita ou memórias e confissões, de film die hij in 1982 maakte en die pas na zijn dood mocht worden uitgebracht, is nu te zien, samen met z’n allereerste (uit 1931!). Het is onze hommage aan deze grote Portugese regisseur.

Jonge hond Paula Ortiz durfde het aan een toneelstuk te verfilmen dat tot het collectieve geheugen van Spanje behoort. La novia, naar Bodas de sangre (Bloedbruiloft) van Federico García Lorca, brengt de passies van het stuk meeslepend in beeld. Andere oude rotten in het programma zijn Javier Fesser, met zijn animatiefilm Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo (naar de populaire Spaanse strip), en Miguel Gomes wiens Arabian Nights/As mil e uma noites-trilogie rond Festibérico te zien is. Met daarnaast jonge honden als Pablo Hernando (Berserker) en João Pedro Plácido (Volta à terra) als gasten biedt deze editie van Festibérico een actueel overzicht van de Spaanse en Portugese cinema.

Bijzondere activiteiten zijn de opening door vertegenwoordigers van de Spaanse en Portugese ambassade, de gesprekken met de gasten en een optreden van flamencofusion-gitarist Marcos Teira en bassist Rafael Morales. Dat laatste vindt plaats op zondag 24 april tussen de twee voorstellingen.

Alle films zijn Spaans of Portugees gesproken en Engels ondertiteld, tenzij anders vermeld. Om dit bijzondere festival mogelijk te maken is de reguliere toegangsprijs voor alle voorstellingen €11,00. Koop toegangskaarten online op www.festiberico.net of www.filmhuis-lumen.nl.